Tuz, besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi, göl, deniz ve kayalardan saf olarak da elde edilebilen bir bileşendir. Lezzet verici özelliğinden dolayı tüketimi oldukça yaygındır. Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok bulaşıcı olmayan kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Ülkemizde yapılan çalışmalarda tuz tüketimimizin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin üzerinde olduğu gösterilmiştir.